Oncologische fysiotherapie is een vakgebied binnen de fysiotherapie dat zich richt op het onderzoeken, behandelen en begeleiden van mensen met lichamelijke en psychische klachten ten gevolge van kanker of de behandeling ervan. Oncologiefysiotherapeuten werken samen met verschillende zorgdisciplines om zo te komen tot een adequaat behandelplan gericht op het bevorderen van alledaagse activiteiten en kwaliteit van leven tijdens en na kanker(behandeling).
Voorbeelden van klachten waar een oncologiefysiotherapeut u mee kan helpen zijn: conditieverlies, verminderde spierkracht, vermoeidheid, pijn, lymfoedeem, fibrose, verminderde beweeglijkheid of een verstoorde lichaamsbeleving. Hoe lang en hoe vaak u naar de oncologie fysiotherapeut gaat, hangt af van uw doel en uw mogelijkheden. Behandelingen die een oncologiefysiotherapeut hier veelal voor in zet zijn:
Oefentherapie kan helpen om spieren en pezen te versterken, beweeglijkheid te verbeteren, en energieniveaus te verhogen. De oncologie fysiotherapeut kan uw kracht en conditie meten en een voor u passend beweegprogramma opstellen. De therapeut kan u adviezen geven bij het bepalen van uw grenzen en de juiste trainingsbelasting. Oefentherapie kan tevens helpen om uw energieniveau te verhogen of pijn ten gevolge van de kankerbehandeling te verminderen
Oefentherapie kan ook worden ingezet in aanloop naar behandeling of operatie. Door de conditie te verbeteren kan de herstelperiode na behandeling of operatie verkort worden.
Ontspanningsoefeningen kunnen bijdragen aan uw herstel. Ook kunnen ontspanningsoefeningen bijdragen om beter te leren omgaan met pijn of andere lichamelijke klachten. Ontspanningsoefeningen hebben als doel om u zowel geestelijk als lichamelijk meer rust te geven.
Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om de longcapaciteit te verbeteren, pijn te verminderen en stress of angst te verminderen. Ademhalingsoefeningen kunnen ook helpen om de gevolgen van de kankerbehandelingen te verminderen.
Oedeemtherapie is gericht op het afvoeren van abnormale ophopingen van vocht en eiwitten in het weefsel. U hebt kans op het krijgen van lymfoedeem bij kanker als er vanwege uw behandeling lymfeklieren verwijderd of beschadigd zijn.Er is ook kans op lymfoedeem als de tumor of uitzaaiingen tegen de lymfevaten aandrukken. Het lymfestelsel kan dan niet meer goed functioneren. Als je eerder lymfoedeem hebt gehad kan het door kanker of de behandeling van kanker erger worden. De behandeling is afhankelijk van het soort lymfoedeem dat u heeft. Vaak bestaat de behandeling uit meerdere facetten, waaronder; leefstijladviezen, oefentherapie, lymfedrainage, zwachtelen, zelfmanagement adviezen en adviezen t.a.v. therapeutische elastische kousen.
Wanneer er sprake is van verklevingen van het bindweefsel, bijvoorbeeld ten gevolge van een operatie of bestraling, kunnen fascie technieken bijdragen aan het herstel hiervan. Met behulp van fascie technieken kunnen de verklevingen in het bindweefsel los worden gemaakt, waardoor de ontstane klachten kunnen worden verminderd of worden opgelost. Dit heeft daarnaast een positief effect op de doorbloeding en de werking van het lokale lymfestelsel.